Относително

Вчера се замислих за значението на думата относително. В съзнанието ми изниква веднага примерът с чашата, която за едни е наполовина пълна, а за други наполовина празна. Трети пък твърди, че чашата не съществува.

Всеки от тримата отстоява мнението си, като единствено правилно, но това не променя обективната действителност. Чашата е една и съща и нито за нея, нито за някой друг мнението на тримата спорещи е от значение.

Друг пример са долните изображения, познати ни като оптични илюзии.

В първият случай става въпрос за две еднакви по размер фигури, които мозъкът ни заблуден от информацията отказва да приеме като такива. Във вторият случай, става въпрос за успоредни линии, които по същата причина възприемаме, като наклонени.

В този случай става въпрос за несъвършенство на инструмента, който подава информация. Отново говорим за относителност, но нещата опират до субективност.

Субективното възприятие, не променя света, но ни кара да се чувстваме значими. Поне докато, не се открият точните инструменти за описване на действителността. Само,че тогава нас вече ни няма 🙂 .

Advertisements
Публикувано на празни мисли и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Относително

  1. Кръстю каза:

    Относно теорията на относителноста един от най-масовите примери е този с влака и мисля, че като графика тук са се справили добре :http://www.youtube.com/watch?v=wteiuxyqtoM&feature=related
    А относно нас виж и това, ако не си го видял вече :http://kjelqzkov.log.bg/article.php?article_id=73490
    Аз никога не забравям поговорката :Когато си в гората ,виждаш дървета. За да видиш гората, трябва да излезеш от нея и да се отдалечиш“

  2. Блага каза:

    „…и запомни човече, че когато си в лодката се движи брега, а когато си на брега се движи лодката…“

Коментари са забранени.